pondělí 23. listopadu 2015

Něco málo o svatebních šatech

Domnívám se, že by svatby nebyly tolik oblíbené, kdyby se nevěsty nechtěly předvést ve svatebních šatech. Málokterá slečna se nerada oblékne do bílých šatů a nebude si užívat spousty obdivujících pohledů.
Docela zajímavý je fakt, že bílé svatební šaty jsou poměrně moderním jevem: poprvé si je oblékla královna Viktorie v roce 1840. Mimochodem, tato panovnice byla zakladatelkou celé řady dalších svatebních tradic, ale o tom budeme mluvit někdy jindy.
Volba svatebních šatů je asi nejdůležitějším a nejpřednějším úkolem pro každou nevěstu. Jedna z mých klientek mi jednou upřímně řekla: "Hlavně, abych vypadala skvěle na svatebních fotkách, ostatní mne nezajímá!"
V současnosti svatební salony nabízejí opravdu nekonečný výběr svatebních šatů: od jednoduchých po designérská mistrovská díla, což nám tu volbu nijak neusnadňuje.
Proto zkusím nevěstám v této otázce aspoň trochu pomoci.
Opravdu řečeno, není to až tak komplikované.
Existuje několik nejpoužívanějších střihů svatebních šatů.

http://weddingphotoessay.com


Hodně záleží na typu nevěstiny postavy, ale věřte, často se stává, že nevěsta přijde do salonu s tím, že přesně ví, jaký střih jí sluší, a po zkoušce si volí šaty, které ani zkoušet nechtěla. 
Proto je tady pravidlo číslo jedna: zkoušejte všechno. Všechno, co se Vám líbí, všechno, co Vám doporučují dámy, které v salonu pracují (když to ovšem nejsou nezkušené brigádnice). 

Nezapomínejte i na to, jaký má vaše svatba styl nebo téma. Princeznovské šaty s dlouhou vlečkou a obrovskou sukní nevypadají zrovna nejlépe na studentské svatbě, kde jsou všichni hosté oblečení do džin a tenisek. A co třeba krátké svatební šaty na klasické večerní svatbě? Také nic moc, souhlasíte? 
Existuje dokonce celá řada pravidel, které přesně stanoví, jaká délka šatů, délka vlečky a závoje se hodí na tu kterou svatbu dle stupně oficiality a důležitosti. Ale tak moc do detailu nepůjdeme. 
Hlavně si poznamenejte pravidlo číslo dvě: vybírejte šaty v souladu se stylem a tématem Vaší svatby. 
A když už mluvíme o vlečkách, i tady jsou určitá specifika. 

http://weddingdecorationpost.blogspot.cz/

A znovu začněte přemýšlet. Jakou máte svatbu? Bude obřad v kostele, kde dlouhá pěkná vlečka opravdu vynikne, nebo budete mít svatbu v přírodě, někde v parku či na zahradě, kde cestou k oltáři se na vlečku nalepí kdejaký hmyz, suchá tráva i špína? 
Navíc, pokud po obřadu (nebo před ním, což je ještě důležitější) plánujete focení a víte předem, že se bude hodně chodit, vystupovat a nastupovat do auta, tak raději volte šaty bez  dlouhé vlečky. 
Někdo namítne, že většina šatů je dnes vybavena knoflíky nebo šňůrkami na přivázaní vlečky. Ale řeknu z vlastních zkušeností: vyhledávat neviditelné knoflíky na sukni, která je celá poseta korálky a dalšími drobnými ozdůbkami, není zrovna jednoduchý úkol. A teď si představte, jak vaše vynervována kamarádka hledá knoflíčky nebo se snaží uvázat správně jednotlivé šňůrky a do toho ji popohánějí ženich a další hosté, protože mají zpoždění, což se stává skoro na každé svatbě. A to ani nemluvím o tom, že jakákoli vlečka vypadá hezky pouze prvních 15 minut. A pak už je špinavý, někdo na něj pořád šlape, často nevěsta ho chytne podpatkem. Stručně řečeno vlečka je spojená s velkým nepohodlím, takže popřemýšlejte nad tím, jestli ji fakt potřebujete. 
A je tady pravidlo číslo tři: až budete vybírat šaty, dávejte pozor na délku vlečky a pečlivě zvažte, jaká délka by pro Vás byla únosná. 

Další důležitou částí svatebních šatů jsou rukávy.


http://askweddingplanning.com/

Tady je to výhradně věcí nevěsty. I když v zimě či do kostela se více hodí delší rukávy, tuto otázku lze vždy vyřešit pomocí bolerka nebo pelerínky. 

Toto zdaleka není všechno, co se týče svatebních šatů. Existují různé druhy výstřihů, různé druhy rukávů a v neposlední řádě i neodmyslitelná část svatební výbavy nevěsty - závoj. Ale o tom si určitě promluvíme někdy příště.
Na konec však ještě dodám pár rad, které se budou hodit před zkouškou:

oblečte si pohodlné spodní prádlo, nejlépe to, ve kterém plánujete strávit svatební den. Pouze tak zjistíte, jestli šaty dobře sedí a jestli je vám v nich pohodlně. A ještě rada od člověka, který se zúčastnil spousty zkoušek: snažte se obléknout si bílé spodní prádlo. Nevím proč, ale hodně nevěst přichází na zkoušku svatebních šatů v černém spodním prádle. Je to pro mne opravdová hádanka :) 

A další rada: vemte si lodičky na podpatku. Nejlépe ať je to podpatek odpovídající vaší představě o výši podpatku na svatební obuvi. Řeknu  na rovinu: v mé praxi ještě nebyla ani jedna nevěsta, která by koupila svatební obuv dřív, než si vybrala šaty. I když dámy ze svatebních salonů se pokaždé absolutně vážně ptají: "Proč u sebe nemáte svatební lodičky?"

Na zkoušku v  žádném případě nechoďte sama. Nejraději tam jděte spolu s jednou-dvěma kamarádkami (více ne, protože čím více kamarádek, tím více názorů, což někde vede k tomu, že v salonu strávíte celý den), maminkou či tetou. A to nejen proto, aby Vám řekly, co si o těch kterých šatech myslí, ale i proto, aby až najdete svoje vysněné šaty, si mohly naučit, jak se šaty správně šněrují nebo jak se zapínají knoflíčky či jak je to se vlečkou. Obvykle nevěstu ve svatební den oblékají právě maminka a kamarádky, a šněrování není zdaleka tak jednoduché, jak se na první pohled zdá :) 


1 komentář:

  1. Zajímavý článek, díky :) Já jsem vsadila na jednoduchost a koupila si pěkné, bílé splývavé šaty, které mám pečlivě uložené ve skříni na památku. Největší radost mi ale stejně udělaly fotky, co nám udělal náš svatební fotograf. Nemám až tak s čím porovnávat, ale myslím si, že se fakt vydařily. :)

    OdpovědětVymazat