středa 18. listopadu 2015

První tanec


Dle statistik téměř 90 % svateb se neobejde bez prvního tance. V poslední době se tato tradice stává stále oblíbenější a snoubenci často vybírají i hodně odvážné tance. V současnosti pouze hodně stydliví anebo tanec nesnášející páry odmítají zatančit na vlastní svatbě.  
Tance na svatbě nejsou žádnou novinkou a v nejrůznějších variacích se tančilo na svatbách u všech národů, protože dobrý tanec je základem jakékoli oslavy. Bývaly to většinou kolektivní tance. Postupně se ale tradice měnily a v dnešní době skoro všichni hosté očekávají tanec ženicha a nevěsty. 
Obvykle první tanec přichází až na konec hostiny a je svého druhu signálem, že oficiální část hostiny končí a začíná diskotéka a neformální veselí. V poslední době se ale stále častěji setkávám s páry, které chtějí odbyt tanec již na začátku a pak si v klidu vychutnat hostinu. Někdy volíme kompromisní řešení a první tanec dáváme doprostřed hostiny, třeba na začátek první přestávky. Je to vhodná varianta pro nevěsty, které se chtějí převléknout do jednodušších a hlavně lehčích šatů, než jsou ty svatební. 
Nejoblíbenějším prvním tancem byl odjakživa valčík (pro schopnější páry) nebo takové jednoduché přešlapování na místě pod klidnou hudbu (pro ty páry, které nerady tančí nebo to prostě pořádně neumějí). 
V současnosti hodně oblíbené jsou rychlejší tance, třeba latina, swing nebo rock´n´roll. 
Cílem už není jen krátce zatančit před hosty, ale překvapit je. 

V podstatě neexistují žádná omezení pro fantazii snoubenců, hlavně, aby uměli dobře tančit a chtěli to na svatbě pořádně rozjet. 
Pokud tančíte již od dětství nebo spolu se svou drahou polovičkou navštěvujete hodiny nějakých tanců (mimochodem, mezi mými klienty byl jeden pár, který se seznámil přímo na hodinách tance), nebudete mít žádný problém s volbou a přípravou svého prvního tance. Pro ty, kteří v životě netančili nebo se necítí dobře, když se na něj dívá plný sál hostů, by bylo vhodnější zvolit takový tanec, který jim co nejvíce sedne. 
Horší je to u těch párů, kde jeden z partnerů umí a rád tančí, a druhý se naopak tance bojí jako čert kříže. V tomto případě se musí dlouho a často dost těžko hledat kompromis, obě strany se musejí přemlouvat, aby dosáhly nějakého vhodného řešení (i toto je součástí naší práce: svatební koordinátorka je totiž zároveň dobrým psychologem a diplomatem :) ). 
Proto všem milovníkům tance, kteří neměli moc štěstí na partnera, bych chtěla udělit jednu jedinou rádu: netlačte. Nechtějte po svém snoubenci, aby s vámi na svatbě zatančil něco fakt úžasného. Člověk, který neumí tančit nebo tančí nerad, ztěžka na svatbě zatančí jako bůh, i když ho měsíc před svatbou budete tahat do  tanečních nebo na soukromé hodiny. Raději si zvolte nějaký snadnější tanec, třeba již zmíněný valčík. A když už chcete své hosty opravdu překvapit a zatančit něco nezapomenutelného, tak se obraťte raději na kamarádky či kamarády a inspirujte se třeba následujícím videem:




A ještě pár rad ohledně prvního tance:
za prve, nezapomínejte, že tančit budete ve svatebních šatech. Často se bohužel stává, že snoubenci si pilně nacvičují svůj první tanec, absolvují třeba celý kurz nebo zakoupí soukromé hodiny, a nakonec se ukáže, že tančit nemohou, protože svatební šaty jsou příliš velké, dlouhé či těžké. A teprve až začnou tančit nevěsta zjistí, že se nemůže otáčet s požadovanou rychlostí. A ženich jí pořád šlape na vlečku. Všechno se posouvá, hudba běží dopředu, nevěsta pláče, ženich nadává. Nálada je pokažena. A když se někdo z méně citlivých hostů nedej Bože zasměje, tak to je konec. Jasně, nikdo zatím nezrušil pravidlo ohledně toho, že ženich nesmí svatební šaty do svatby vidět. Ale můžete třeba během zkoušení šatů udělat v nich pár tanečních kroků, pár krát se otočit, zkusit zatančit i kousek vašeho prvního tance, můžete k tomu použit i kamarádku, aby zaujala roli ženicha. Pouze tak zjistíte, jestli se vaše šaty a váš tanec k sobě hodí, a budete mít dost času na potřebné změny. Další variantou je zvolit si druhé šaty, do kterých se před tancem převléknete. To samé platí i pro obuv. S tou je to ale jednodušší, jelikož si své střevíčky můžete obléknout i na zkoušku tance. 

Za druhé, určitě svůj tanec aspoň párkrát zatančete ještě před svatbou. I když tančete celý svůj život, nebo se chystáte jen tak pár minut přešlapovat na místě, zkuste to v klidu doma. Věřte, potom o svatebním dni to půjde hladce a snadněji. 

Za třetí, berte ohled na velikost tanečního parketu. Aby se ve svatební den nezjistilo, že jste si nacvičili perfektní tanec, který ale vyžaduje spoustu místa, a taneční parket v restaurace je jemně řečeno malý. 

Za čtvrté, dejte pozor při volbě písničky. Zejména když volíte písničku v cizím jazyce. Někdy se bohužel stává, že hudba je zvolena, tanec nacvičen, snoubenci tančí vášnivé tango, a píseň je přitom o nevěře. Je to zvláštní volba, souhlasíte? Proto, i když se vám ta písnička strašně líbí, zkuste na internetu vyhledat její překlad, abyste si byli jistí, že se hodí pro váš první tanec. 

Na závěr tu pro vás mám několik zajímavých prvních tanců. 

Tradiční královský valčík, i když podle mne trochu nejistý :)




A další valčík - skvělá volba hudby (valčíky jsou různé, tento je ale hodně dynamický), ale některé kroky byly podle mého názoru naprosto zbytečné.




Skvělá kombinace cha-chy, bachaty a salsy. Nevěsta na začátku vypadá trochu nejistě, ale pak se to spraví  :) 



A další salsa. Všimněte si, že pro latinské tance se více hodí kratší šaty, ale pro jednoduché přešlapování raději volte dlouhé. 



Svatební swing.



Svatební tango. Všimněte si originálního oděvu nevěsty :)


A na závěr svatební rock´n´roll 



1 komentář:

  1. Podle mě se ten svatební tanec trochu přeceňuje a dělá se z toho velká haló. Jako jasně, že když si ten pár připraví nějaký tanec, tak ok. Ale často je to prostě fajn ploužák. Je teda pravda, že nám ho svatební fotograf Brno moc pěkně nafotil a dokonce k tomu udělal i kousek videa. Tak to bylo moc fajn. Ale jako že bych si to nějak užil? Asi normální tanec. :-D

    OdpovědětVymazat