pondělí 25. března 2019

Svatební tiskoviny

Když mluvíme o svatebních tiskovinách, první, co nám vystane na mysli, jsou svatební oznámení. Tento pojem je však mnohem širší a zahrnuje celou řadu nejrůznějších tiskovin.
V poslední době se bohužel stále častěji setkáváme s elektronickými svatebními oznámeními. S nejrůznějšími programy a kartičky většina párů už vůbec nedělá hlavu. A je to moc smutné. Svatební tiskoviny vyjadřují váš vkus a seriózní přístup ke svatbě, a hosty vždy potěší, když mají na památku krásné svatební oznámení, které bylo navíc ručně nadepsáno, anebo mají ve svatební den po ruce program, aby přesně věděli, co se bude dít. Přiznám se, že když jdu na svatbu za hosta, vždycky si nechávám na památku svatební oznámení nebo jmenovku. A nejsem v tom sama :)


Arman wedding

Musím však říci, že spousta párů svatební tiskoviny neodmítá a naopak k nim přistupuje s velkou odpovědností. Svatební oznámení, která se kupovala v obchodech s pohledy, jsou dávno minulostí. Současným trendem je objednávat tiskoviny, které jsou vypracovaný v jednotném stylu odpovídajícím tématu a barevné kombinaci svatby.
Proto jsem se rozhodla, že vám o svatebních tiskovinách povím něco více, abyste věděli, co všechno tento pojem zahrnuje a na co se má dávat při objednávce pozor.


Před svatbou

Většina lidí si myslí, že svatební tiskoviny začínají svatebními oznámeními, ale není to pravda. Existuje skvělý nápad, který k nám dorazil, jak jinak, ze Západu, a jmenuje se Save the date card.
O co v tomto případě jde? Řekněme, že jste už stanovili datum svatby, ale zatím neznáte přesný čas konání obřadu a hostiny ani místo jejich konání. Zatímco tyto detaily dolaďujete, můžete hostům zaslat tuto kartičku s prosbou zapsat si vaše datum do diáře a neplánovat na něj nic dalšího. Na kartičku napište vaše jména a plánované datum, můžete tam uvést i to, že svatební oznámení bude následovat.

https://www.zazzle.com

Samotné svatební oznámení se obvykle posílá 10-12 týdnů před svatbou. V dnešní době se svatební oznámení stávají stále méně formálními, naopak stále častěji se v nich objevují zábavné obrázky a legrační texty. Není na tom nic špatného, avšak nemělo by se zapomínat i na některá obecná pravidla. Zaprvé jména hostů by měla být napsána ručně. Samotný text oznámení může být vytištěn, tím už nikoho nepohoršíte, ale ručně napsána jména dodávají oznámení osobnější charakter. Zadruhé vyvarujte se prosím nadpisů jako "Jana +1" nebo "Jan a přítelkyně". Považuje se to za nevkusné.     

Arman wedding

Do oznámení uveďte místo a čas konání svatby. Pokud se obřad a hostina konají na odlišných místech, uveďte obě adresy a čas, kdy jednotlivé části svatebního dne začínají. Přikládáte-li k oznámení program svatebního dne, všechny potřebné informace můžete napsat do něj. Nezapomeňte do oznámení uvést požadavky na dress code a vhodné barvy oblečení.


Pinterest


Další součástí svatebního oznámení může být odpovědní kartička neboli kartička RSVP. Pod touto složitou zkratkou se skrývá francouzská fráze "Respondez, s'il vous plait", která znamená prosbu odpovědět na pozvání.


www.goldpress.cz

Podle pravidel se k této kartičce přikládá obálka s nalepenou známkou, ale v naší době je to spíše minulostí. Jednodušší je uvést emailovou adresu, na kterou mohou pozváni odeslat potvrzení o své účasti, případně se omluvit za svoji neúčast.  Hlavně nezapomeňte uvést datum, do kterého musí hosté odpovědět.

Wedding Wire

Jak jsem už psala výše, k oznámení můžete přiložit program svatebního dne nebo jakékoli další užitečné informace, například, mapu, na které bude vyznačená cesta k místu konání svatby nebo plánek místa, kde se svatba bude konat, s vyznačením parkovacích stání, místa konání obřadu, hostiny a focení. V programu můžete podrobněji rozepsat, co, kde a v kolik hodin bude probíhat, aby hosté věděli, co na ně v průběhu dne čeká.

Pinterest


Ve svatební den

Další část svatebních tiskovin patří bezprostředně do svatebního dne. Připouštím, že lze vynechat kartičky RSVP nebo program svatebního dne, ale většina z tiskovin, co uvádím dále, je naprosto nezbytná. 
V prvé řade se jedná o čísla na stoly, zasedací pořádek a jmenovky. Všechny jsou určeny k tomu, aby vašim hostům usnadnily život a hledání svého místa u stolu.
Je nutné poznamenat, že čísla na stoly nejsou vždy součástí svatebních tiskovin. Záleží to na vás a na tom, kdo pro vás zajišťuje svatební výzdobu. Někdy se jedná třeba o dřevěná čísla nebo o balonky ve tvaru čísel. Ale v poslední době se stále větší oblibě těší výměna tradičních čísel za zajímavé názvy. V závislosti na tématu svatby se může jednat například o nejrůznější zeměpisné názvy, jména literárních postav, hudební žánry atd. V tomto případě se názvy jednotlivých stolů obvykle tisknou spolu s dalšími tiskovinami.


Свадьба.РФ



Zasedací pořádek hraje velice důležitou roli. Pomůže hostům vyhledat svůj stůl (nebo své místo, pokud se jedná o jeden společný dlouhý stůl). Zasedací pořádek musí být v souladu s celkovou koncepcí svatby a stát na místě, kde si ho hosté určitě všimnou. Až budete sepisovat zasedací pořádek, dejte pozor na to, jak píšete jména. Rozhodnete-li se, že napíšete pouze jména bez příjmení, ujistěte se, že na seznamu nejsou osoby se stejným jménem. A pokud tam přece jen jsou, tak vymyslete si, jak je rozlišíte. Jednou jsem se zúčastnila svatby jako host a na zasedacím pořádku jsem našla hned tři osoby se stejným jménem sedící za různými stoly. Vyhledat své místo se mi sice podařilo, ale bylo to docela trapné.



Arman wedding

Jmenovky na stolech pomohou hostům s hledáním jejich místa. A tady bych se chtěla obrátit na hosty: neměňte prosím vaše místo. Pokud vás ženich s nevěstou na toto místo usadili, měli k tomu své důvody. Věřte mi, práce se zasedacím pořádkem občas bývá tou nejnáročnější částí z celé organizace svatby. Nemůžete si ani představit, kolik zádrhelů musí snoubenci občas překonat, když se snaží hosty rozesadit. Jejich logika se přitom může od té vaší lišit, ale respektujte jejich přání a snažte se nevyjadřovat se ohledně toho, zda se vám vaše místo líbí či ne. 

                                                                                                                           Arman wedding

Na malých svatbách obvykle snoubenci volí jen jedno: buď zasedací pořádek, nebo jmenovky. Ale pokud máte více jak 30 svatebčanů, použijte oboje.  
Jak jmenovky, tak zasedací pořádek se obvykle tisknou těsně před svatbou, kdy je seznam hostů definitivní. Pokud se váš seznam mění do poslední chvíle, raději zvolte ručně nadepsané jmenovky a mějte i pár prázdných pro případ nouze.   


                                                                                                                         Arman wedding

Budete-li mít hostinu se servírovaným menu, měli byste před hosty položit soupis menu, aby věděli, co je čeká anebo si mohli zvolit hlavní chod, pokud tuto možnost nabízíte. Pokud se jedná o raut, dejte pozor na to, aby všechna nabízená jídla byla správně označená. Obvykle to má na starost restaurace, ale doporučovala bych to zkontrolovat. 

Pinterest

Další svatební tiskoviny mohou být spojeny s výslužkou. Záleží to ovšem na tom, zda budete mít tradiční výslužku, nebo se rozhodnete pro malé dárečky. V tomto ohledu je vše velice individuální. Někdo se může rozhodnout pro svatební víno, další pro čokolády, někdo zůstane u děkovných kartiček.

Arman wedding


Po svatbě

Po svatbě můžete hostům odeslat děkovné kartičky s poděkováním za to, že se vaší svatby zúčastnili a případně za dárky.  

The Spruce

Mimochodem dříve nevěsta po svatbě svým známým rozesílala kartičky s novým příjmením a adresou. Pokud se ale vdávala do lepší společnosti a stýkání se se starými známými by se považovalo za nevhodné, posílala jim kartičky s novým příjmením, ale bez adresy, čímž dávala najevo, že se nechystá v kontaktech pokračovat.


Pinterest


Jak jste již pochopili, otázka svatebních tiskovin je hodně široká. Je to moc krásná a velice důležitá část svatby. A nemusí vždy být moc drahá. Na internetu najdete spoustu designerů, kteří pro vás vypracují návrhy svatebních tiskovin a zašlou vám je elektronicky. Na vás zbude domluvit se s tiskárnou a zajistit tisk. Je to mnohem levnější než se zda. Záleží ovšem na volbě materiálů, počtu hostů atd. Ale nevzdávejte se hned možnosti mít krásná oznámení, programy a jmenovky jen proto, že se vám to zda drahé :)









1 komentář:

  1. I když jsem to nečekal, tak tiskoviny byly asi největším kamenem úrazu plánování. Máme s partnerkou hodně odlišný styl a tak jsme se prostě nemohli dohodnout na tom, v jakém stylu to bude. Já mám radši minimalismus, ona zase kytičky a tyhle serepetičky. Nakonec jsme udělali kompromis, takže jsem ustoupil. :D Ale i tak to bylo zbytečný, protože mi přišlo, že to polovina lidí nečetla. Vysloveně jsme měli uvedené, že chceme jako dary peníze. Dokonce jsme si prosadil i aby to bylo na takovém místě, kde to nikdo nepřehlédne. No a namísto peněz se nám sešly perly jako sada talířů nebo dokonce masážní křeslo. To je něco, co do 1+1 bytu prostě potřebujete. :D

    OdpovědětVymazat