pondělí 30. října 2017

Hudba na svatební obřad


Hudební doprovod je nezbytnou součástí Vaší svatby. Proto byste si měli velmi dobře promyslet, kterou hudbu pustíte během svatebního obřadu, kterou si zvolíte na hostinu a co vám DJ zahraje na party. Nejdůležitější je však hudební doprovod svatebního obřadu, který dost často vyvolává spoustu sporů a otázek.

http://www.savethedatemusic.com/

Nezáleží na tom, zda bude váš svatební obřad probíhat na matrice nebo někde jinde, s největší pravděpodobnosti po vás budou chtít alespoň tři skladby: pro hosty a ženicha, pro nevěstu a pro doprovod gratulací po obřadu. 

Bude-li obřad probíhat na matrice, dost možné je, že vám nabídnou seznam skladeb, ze kterého pak vyberete ty, které se vám nejvíce líbí. Většinou se jedná o matriky, kde je možnost živé hudby, např. varhany nebo klavír (např. v obřadní síni na Praze 1 nebo na Praze 3 můžete počítat s varhanní hudbou). 

Pokud jste si pro obřad zvolili jiné místo, anebo v obřadní síni není možnost živé hudby, požádají vás, abyste donesli CD nebo flash disk s nahranými skladbami. 

Další možností je, že je vaše svatba církevní nebo symbolická, a obřad probíhá třeba na zámku nebo v parku. Potom si budete muset zajistit nejen skladby, ale i hudebníky nebo DJ. Našim nevěstám vždy doporučuji živou hudbu, třeba smyčcové kvarteto nebo duo klávesy a housle. Vytváří to pěknou romantickou atmosféru. DJ je zase vhodnější volbou, pokud obřad i hostina probíhají na jednom místě. 

www.gigsalad.com

Ovšem zvolit pár skladeb z předloženého seznamu je vždy nejjednodušší variantou. Ale pokud takovýto seznam nemáte, musíte si nějak poradit. Na internetu můžete najít velké množství nejrůznějších seznamů skladeb vhodných pro svatební obřady a první tanec. Záleží jen na vašich požadavcích a vkusu, a také na tom, jak moc formální je váš obřad. 

Ale vzhledem k tomu, že tuto otázku dostávám skoro od každého z našich klientů, zkusím vám poradit z hlediska svatební organizátorky a nabídnu pár skladeb z vlastní sbírky, které se vám možná budou hodit :) 
http://www.ocwedding.org/

Vycházejme tedy z toho, že potřebujeme tři sklady: pro hosty a ženicha, pro nevěstu a pro gratulace. Tento seznam můžete v 90 % případů ještě o pár skladeb rozšířit, ale zkrátit jej se vám asi nepodaří. Tři skladby jsou prostě svatebním must have. 

Ze zkušeností vím, že největší problémy jsou obvykle se skladbou pro nevěstu. Její vstup a příchod k oltáři (nebo k místu, kde stojí oddávající) je nejdojemnějším a nejkrásnějším okamžikem svatebního obřadu. Během první sklady hosté se ještě obvykle navzájem vítají a hledají svá místa, během té třetí pak všichni gratulují, takže ani jedna z těchto skladem není až tak moc důležitá. Naopak volba skladby pro pochod nevěsty je opravdu klíčová. 

Za prvé bych vycházela z toho, kde se bude váš obřad konat a nakolik bude formální. Například, bude-li obřad probíhat v nějakém krásném velkém sále na zámku, není lepší volba, než stará dobrá vážná hudba. Nejklasičtější ze všech skladeb je bezpochyby "Here comes the bride". 


Další skvělou volbou pro každou příležitost je Bach. Přičemž se může jednat jak o klasickou verzi, tak o nějaké modernější zpracování. Třeba tohle od Davida Garretta. 



Tahle skladba je mimochodem skvělou volbou i proto, že zadává nevěstě správné tempo: v dlouhých a ne vždy zrovna pohodlných šatech a na vysokých podpatcích se totiž snadněji jde pomalu a klidně. 

I mezi vážnými skladbami se dá najít něco veselejšího a živějšího: například všem dobře známý Mendelsshonův pochod. I když jsme spíše zvyklí na to, že hraje až po obřadu, na jedné svatbě v Itálii jsem ho slyšela právě během příchodu nevěsty k oltáři (jednalo se o církevní obřad). 

Máte-li vážnou hudbu rádi, zkuste si pustit nejrůznější sbírky na youtube. Je jich tam opravdu velké množství a vždy tak můžete narazit na něco, co se vám líbí a přitom není až tak dobře známé. 



Máte-li méně formální obřad, třeba na zahradě nebo na pláži, anebo se jedná o symbolický obřad, můžete si zvolit něco méně formálního. 

Domnívám se, že písnička spojená se svatbou Belly a Edwarda ze známé ságy o upírech, bude doprovázet nevěsty ještě hodně dlouho. I když jako svatební koordinátorky tuto skladbu už skoro nemůžeme slyšet, musí se přiznat, že se jedná o velmi pěknou písničku a pro pochod nevěsty je rytmicky vhodnou. 

Další dost oblíbená skladba - Bittersweet symphony od The Verve. 


Často si nevěsty volí i tuto písničku ze Lvího Krále.


I v tomto případě vás odkazuji na youtube, je tam toho fakt hodně. 


Další skupinou skladeb, které se na našich svatbách zazní docela často, jsou lidové písně. Musím uznat, že je to typické spíše pro východní národy, ale neznamená to, že si pro svůj příchod k oddávajícímu nemůžete zvolit oblíbenou lidovou skladbu. 


Jste-li milovníky rockové hudby, nemusíte se nijak omezovat, stačí vybrat klasickou kompozici v rockovém zpracování. Bude to zajímavé a určitě neobvyklé. 




Další radou ode mne je volit si verzi bez slov. Za prvé samotná melodie vždy zní elegantněji a lépe ( záleží to ovšem na melodii, ale většinou je to opravdu tak). Za druhé s textem můžete opravdu šlápnout vedle. Pokud se přece jen rozhodnete pro písničku i se slovy, zjistěte si, o čem se v ní zpívá. Abyste nedopadli jako jedni novomanželé, kteří svůj první tanec zatančili na písničku o nevěře. 

Mimochodem, na youtube najdete i seznam skladeb, které by se na svatbě hrát neměly. Doporučuji se na ně podívat a ukázat seznam i vašemu DJ. 

Znovu zopakuji to, co jsem napsala již na začátku: doporučovat něco v otázce hudby je velmi těžké. Ale pro svatební obřad je podle mne přece jen vhodnější klasická hudba ( nemyslím tím jen vážnou hudbu, ale všechny skladby, které se staly hudební klasikou). Nemusíte být příliš originální, raději volte klidnou skladbu, která bude nevěstu doplňovat a u hostů vyvolá příjemné pocity. 

Co se týče hudby pro ženicha a gratulace, je zde větší volnost. Jak už jsem se zmínila výše, nehrají tyto skladby až tak důležitou roli, a proto si můžete zvolit jak klasické, tak modernější nebo zajímavější kompozice, se slovy i bez (i když rada ohledně textu stále platí). Třeba pro ženicha můžete zvolit nějakou veselejší písničku. Za prvé nemusí důstojně nést na podpatcích několikakilové šaty a za druhé právě jeho pochod může být veselejší a čilejší :) 


Žádné komentáře:

Okomentovat