pondělí 8. dubna 2019

Svatba pro svatební koordinátorku - výzdoba

Přináším vám další část povídání o tom, jak jsme se připravovaly na Nininu svatbu. Svatba je už dávno za námi, takže už mohu odhalit tajemství a povědět o zajímavých a nečekaných událostech, které se nám během příprav i svatebního dne staly.
Jak jsem už několikrát zdůrazňovala, pro zahájení svatebních příprav potřebujete určit tři věci: datum svatby, místo konání obřadu a místo konání hostiny.
Datum Nininy svatby bylo stanoveno na 16. června. Místem konání obřadu se stal jeden z nejkrásnějších českých zámků - Průhonický zámek, který spolu se svým parkem tvoří naprosto dokonalé pozadí pro svatbu a svatební focení.



Místo na svatební hostinu se hledalo hůř. Nina se nechtěla na hostinu vracet zpět do Prahy, ale v Průhonicích je bohužel málo restaurací, které by měly prostor dost velký pro 60-70 osob. Vytipovaly jsme několik restaurací, ale když jsme tam jely podívat, vyšlo najevo, že se pro nás nehodí: buď byl celý prostor nevhodně rozdělen sloupy, přes které by hosté na sebe nebo na snoubence neviděli, nebo měl sál málo světla a tmavý nábytek, anebo po celém prostoru byly rozmístěny pohovky, které se nedaly nijak odstranit a znemožňovaly tak uspořádání stolů dle našich představ.   
A když už jsme byly zoufalé a začaly přemýšlet nad tím, jak přepravíme 60 osob z Průhonic do Prahy a do které z našich oblíbených pražských restaurací se vejde 60 osob, tak jsme našly přesně to, co jsme hledaly.

www.piparket.cz

Jednalo se o prostory jedné z restaurací, které jsou určeny spíše pro sportovní akce (mají tam označení na podlaze, velký panel s basketbalovým košem na jedné straně a podium na opačné straně), ale s francouzskými okny místo jedné stěny. Velký a světly sál. Svatby se v těchto prostorech nikdy nekonaly, ale jiné společenské akce se tam pořádaly, a my se nebojíme být v něčem prvními.
Stoly, ubrusy, židle a potahy na ně poskytovala restaurace. Rozhodly jsme se, kam umístíme rautové stoly a fotokoutek, jak uspořádáme stoly pro hosty a kam usadíme novomanžele. A zůstaly nám dvě podstatné otázky: jaká bude výzdoba a co uděláme s basketbalovým panelem. 

www.sokolovnapruhonice.cz

Prvním nápadem, který se Nině moc líbil, byly stromy.

www.weddingthemesis.com

Zjistily jsme však, že najít tyto stromy v potřebném počtu je v Praze nereálné. Žádná z půjčoven, které půjčují svatební věci, tyto stromy buď neměla vůbec, nebo jich měla 1-2 kusy, kdyžto my jsme potřebovaly 6-7. Našly jsme je až v Olomouci, ale sešlo z toho kvůli problému s doručením. Nakonec jsme nápad se stromy zamítly (a založily vlastní půjčovnu, do které nakupujeme především věci, které jinde sehnat nejde). A zrodil se nápad se srdci.
www.versanis.cz

Na hodní podstavce jsme chtěly umístit květiny, na dolní dat svíčku. Ale zjistily jsme, že pro stoly, které máme k dispozici, jsou tato srdce moc velká. A tehdy se zrodila třetí a poslední koncepce.

Pro svoji svatbu Nina zvolila malinově-bilo-zlatou barevnou kombinaci a téma labutí. Po poradě s floristkou jsme se rozhodly pro vysoké vázy, které měly stát uprostřed stolů. Na koncích pak měly být květinové kompozice v akváriích.
Pro číslování stolů Nina zvolila krásné dřevěné labutě, které držely číslo.


                                                                                                                Arman wedding


Dalším zajímavým řešením se staly stuhy na židle. Nechtěly jsme tam dávat žádné těžké stuhy, a tak po dlouhých úvahách a hledání jsme se rozhodly pro stuhy z organzy dvou barev - zlaté a malinové. Pro upevnění stuh na židle jsme vymyslely vlastní mechanizmus, díky kterému to vypadalo, že stuhy se vznáší ve vzduchu. :)

Arman wedding


Stoly jsme vyzdobily zlatou organzou se srdíčky, která trochu zpestřila bílé ubrusy. Jmenovky měly tvar labutí a byly umístěny na skleničky. 

Arman wedding


Od stolů hostů se lišil stůl pro novomanžele. Jelikož byl menší (pouze pro novomanžele a svědky) a stal čelem do sálu, musely jsme pro něj zvolit jinou výzdobu. Výsledkem byla větší květinová kompozice na kraji stolu (místo akvárií a vysokých váz) a zlatá organza se srdíčky, umístěna na přední straně stolu spolu se svítícím řetězem.

 www.weddingsphoto.cz

Ale tou nejsložitější otázkou zůstával basketbalový panel. První nápad, který jsme dostaly, byl spojen s květinovou výzdobou. Ale jednalo se o dost drahou variantu a navíc moc komplikovanou z hlediska realizace. Panel se nacházel několik metrů nad zemí a zdobit by se měl ze žebříku. Bylo dost těžké zjistit, jak dlouho výzdoba potrvá a zda se vůbec podaří. 
Nakonec jsme se rozhodly pro látku, umělé květiny a světelné řetězy. Samotný koš jsme se rozhodly vyzdobit umělými květinami.
Koupily jsme látku, na kterou se našily květiny a světelné řetězy. Zůstal ale jeden problém: jak to všechno na panel připevnit, aby se uprostřed svatební hostiny celá tato konstrukce nespadla dolu na hlavy novomanželů, jejichž stůl stal přímo pod panelem. Změřit tloušťku panelu jsme nemohly, přístup k němu spolu se zahradním žebříkem (obyčejný by nestačil) nám poskytli pouze večer před svatbou.  Musely jsme to odhadnout. A s tím odhadováním to našemu týmu obecně moc nejde, proto třeba vždy mám v kabelce metr :)
Vyrazily jsme do různých obchodu s domácími potřebami a řešení jsme našly. Jedná se o naše know how, o které se zatím nechceme dělit :) Náš panel nakonec vypadal takhle (omluvte prosím tu mizernou kvalitu fotky, ale fotila jsem ho třesoucíma se rukama potom, co jsem slezla ze žebříku :) ):

Arman wedding

V pátek před svatbou jsme jely do Průhonic připravit sál. Měly jsme dat na židle stuhy, rozmístit jmenovky, rozhodnout ohledně zasedacího pořádku. A zkusit ten náš "závěs na koš", jak jsme začaly říkat našemu skvělému nápadu pro basketbalový panel.
Je mi moc líto, že jsme neudělaly žádnou fotku toho, jak jsme tam ten závěs dávaly. Ale bohužel v okamžiku, kdy jsme ho tam upevňovaly, měly jsme všechny tři plné ruce práce: já jsme stala na žebříku, bojovala se strachem z výšek a proklínala toho, kdo tam ten panel vůbec dal, a přemyšlela nad tím, jak mám šikovně spadnout, abych si nezlomila levou ruku, protože zítra na obřadu bych měla jít za svědkyni. A Nina se Světlankou se snažily udržet žebřík.  Ale zvládly jsme to. Panel jsme vyzdobily a, čemu se divíme dodnes, podařilo se nám naprosto správně odhadnout tloušťku, takže náš mechanismus pro upevnění závěsu dokonale zapadl na místo a pevně ukotvil závěs. Takže sál před příchodem hostů vypadal nakonec takhle:

Arman wedding

Další výzvou se stal zasedací pořádek. Nině se moc líbil nápad, který jsme jednou dostaly v nouzi na jedné z našich svateb. Ale zjistily jsme, že v našem případě tento nápad uskutečnit nemůžeme. Ale o nápady nouzi nemáme, takže jsme honem vymyslely něco naprosto jiného :)

www.weddingsphoto.cz

Výzdobu jsme doplnily, jak jinak, našimi nejoblíbenějšími kousky, které nechyběly snad na žádné z našich svateb: naším polštářkem na prstýnky a naší truhlou na dárky.

www.weddingsphoto.cz













www.weddingsphoto.cz
















Tak takhle ve zkratce vypadal proces vypracování projektu a realizace výzdoby pro Nininu svatbu.  

6 komentářů:

  1. Výzdoba bola nádherná a organizácia svadby dokonalá - ďakujem, užili sme si to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme, jsme rády, že se vám líbilo! :)

      Vymazat
  2. Tohle vypadá naprosto nádherně. Svatbu jste si museli jistě užít na jedničku. Já se na organizaci svatby také moc těšila. Jako koordinátorka manžele vždy prosím o to, aby si dali pozor na pozvánky, dále vhodně spočítali náklady na jídlo, zajistili si vše potřebné pro obřad atd. Velký důraz dávám také na tisk pozvánek.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je dokonalá výzdoba :-) . Asi jsme si také měli nechat připravit svatbu od profíků. My jsme sice měli svatební hostinu také pěkně vyzdobenou, ale takto jsme to teda neměli :-) . I tak mám ale na naši svatbu jen ty nejlepší vzpomínky :-) . Měla jsem nádherné svatební šaty , vyšlo nám pěkné počasí, takže jsme si nemohli nic víc přát :-) .

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. O svatební koordinátorce jsem přemýšleli taky, ale nakonec zvítězil naštěstí zdravý rozum a udělali jsme si to sami. Měli jsme sice relativně velkou a drahou svatbu se 150 lidmi, nicméně moje peněženka pánská byla zaměstnána spoustou jinou výdajů, než platit někomu za to, že mi udělá zasedací pořádek. Takže asi tak.

    OdpovědětVymazat