pondělí 6. listopadu 2017

Družičky. Část 2.


Takže už jste oslovila své družičky a už si vybraly šaty. A nastává nejvyšší čas rozdat úkoly. Povím vám, k čemu vůbec družičky potřebujete, co dělají během připrav a ve svatební den, a jestli jako nevěsta máte vůči svým družičkám nějaké povinnosti.


http://caitlinmcweeney.com/the-lodge-at-bridal-veil-falls-ashley-ryan-san-antonio/

Vaše kamarádka Vás oslovila a pozvala Vás za družičku, nebo dokonce za hlavní družičku. Co budete mít na práci?
Povinnosti družičky můžeme rozdělit do dvou částí: před svatbou a ve svatební den. Pokud nevěsta a ženich mají svatebního organizátora, Vaše úkoly budou celkem jednoduché. 
Budete doprovázet nevěstu na setkáních s organizátorkou, pomůžete jí s volbou šatů, zúčastníte se zkoušky účesu a líčení, ale to všechno je spíše příjemným společným trávením času. Veškerou "těžkou" práci vykoná organizátorka, to ona se domluví s kadeřnicí a vizážistkou, ona bude doporučovat fotografy a floristy, ona bude hledat vhodná místa na hostinu.


www.tumblr.com


Pokud se však Vaše kamarádka rozhodne, že svoji svatbu bude organizovat sama, potom jí budete muset pomoct. A v tomto případě se bude hodit, pokud nevěsta má několik družiček.  V tomto případě může rozdat jednotlivé úkoly: jedna družička ať hledá fotografa, druhá - místo na hostinu, třetí - svatební salony. A tak dále. To značně zjednoduší a urychlí celý proces organizace. 


Monica Ganter Photography

Tady si dovolím malou radu: neberte si za družičky holky, které se skoro neznají. Může Vás napadnout, že pozvete jednu kolegyni, jednu kamarádku ze školy, jednu známou z hodin jógy atd.
Ano, všechny mohou být Vašimi nejlepšími kamarádkami a každá z nich pro Vás může něco znamenat. Ale pokud se navzájem neznají nebo mají mezi sebou špatné vztahy, může to skončit katastroficky. Během svatebních připrav i ve svatební den budou muset nějak mezi sebou komunikovat, řešit nějaké úkoly. Týká se to, například, šatů. A tady již hrozí problémy. Kamarádky, které se navzájem dobře znají a mají mezi sebou dobré vztahy, lehce dosáhnou kompromisu, ale holky, které se předtím vůbec neznaly, mohou se začít hádat, a co hůř, budou do svých konfliktů tahat i Vás. Vaše družičky by ve svatební den měly být dobře sehraným týmem, ne skupinkou navzájem se zlobících holčiček. Proto, pokud nejste skálopevně přesvědčena, že se Vaše kamarádky během připrav se spřátelí na život a na smrt, raději neexperimentujte. Pokud nemáte dvě-tři dobře se znajících kamarádky, raději oslovte jenom jednu a s ní řešte všechny přípravy. Takhle si ušetříte nervy i nějaké náklady na šaty pro družičky. 
 


www.pinterest.com


Kromě samotné svatby organizují družičky zpravidla i rozlučku se svobodou. V tomto případě vše záleží na vkusech nevěsty, finančních možnostech a fantazii. Někdo volí striptýz (i když si nepamatuji žádnou nevěstu, která by si přála takovou to rozlučku), někdo zase má rád karaoke, někomu stačí pyžamová party. Pokud máte velkou veselou partu kamarádek, můžete si vymyslet skoro cokoliv. Ale i malé rozlučkové party bývají nezapomenutelné a zábavné. Jako družička byste měla zorganizovat takovou rozlučku, která se bude nevěstě nejvíce líbit. Zopakuji: nevěstě. Je to její loučení se svobodou, ne Vaše. Takže pokud jste si celý život přála zajít se podívat na mužský striptýz, ale nevěsta je stydlivá holka, která má ráda kino a koncerty, neměla byste ji před svatbou stresovat a přimět ji se dívat na nahé muže. Raději jděte do kina na nějakou romantickou komedii a pak do kavárny. Skvělý nápad je i kino maraton doma: podívejte se spolu na co nejvíce veselých komedií (hlavně nic o ženichovi, který zdrhne ze svatby, i kdyby film končil happy endem!).

Nezapomínejte, že Vaším hlavním úkolem je vytvořit pro nevěstu co nejkomfortnější podmínky, aby se trochu uvolnila a odpočinula po měsících příprav na svatbu a před nejdůležitějším dnem v jejím životě.
A poslední poznámka ohledně rozlučky: bude-li se konat den-dva před svatbou, raději nepijte moc alkoholických nápojů. Nevěsta s kocovinou ve svatební den není zrovna nejlepší podívaná. 



https://www.henheaven.co.uk/hen-weekends-blog/hen-party-games

No a teď o svatebním dnu. Tento den musíte strávit po boku nevěsty. Nejlepší bude, pokud u ní zůstanete i přes noc, abyste se nebála, že ráno třeba zaspíte a přijdete pozdě. Vaším úkolem bude pomoci nevěstě s oblékáním a vzít všechno, co by mohla potřebovat (zopakuji: pokud máte svatební koordinátorky, většinu potřebných věcí budou mít ony, ale pokud koordinátorku nemáte, musíte být připravená na všechno možné, ať už se jedná o roztržený spodek šatů, bolest hlavy nebo slzy během prvního tance).
Dalším Vaším úkolem je být nevěstě podporou a uklidňovat ji. Během mé práce v této branži jsem zažila pouze jednu jedinou nevěstu, která byla absolutně klidná. Všechny ostatní obvykle jsou hodně nervozní, bojí se, že všechno bude špatně, že ženich uteče, dort nepřivezou, oddávající náhle onemocní a slavobrána spadne jí na hlavu (a to mluvím o nevěstách, které mají koordinátorky, co teprve ty, které jsou na všechno samy). Proto budete muset nevěstu stále uklidňovat, být soustředěnou a mít přesnou představu o tom, jak bude svatební den probíhat, co všechno se musí udělat a kdo za co zodpovídá. S největší pravděpodobnosti právě Vy budete mít na starost platby dodavatelům (většina z těchto plateb probíhá právě ve svatební den), proto byste měla vyřešit tuto otázku s nevěstou ještě před svatbou, vzít od ní peníze, dat je do obálek a na každé napsat, komu a za co platíte. Budete mít na starosti i dárky. Často se totiž stává, že někteří hosté si nevšimnou truhly, která je pro dárky určená, nebo prostě chtějí svůj dárek předat osobně. Nevěsta ani ženich nemají, kam tyto dárky dát, a proto skončí u družičky, která je buď zanese do truhly nebo na místo, které je dárkům určeno, anebo je nechá u sebe v kabelce a předá novomanželům až po svatbě. V tomto případě zkuste nepřeházet obálky s dárky s obálky pro dodavatele. 




Není vyloučeno, že budete muset uklidňovat i další svatebčany, proto byste u sebe měla mít papírové kapesníčky: svatby jsou zpravidla hodně dojemné, pláčou tam i ty, kteří se původně nechystali :) 
Hlavně nesnažte se tento problém vyřešit prášky nebo alkoholem. Bohužel ani jedno nepomůže. Pokud od rána budete nevěstě dávat prášky na uklidnění, může na obřadu vypadat ne zrovna adekvátně.  A pokud si dá panáka na lačno (nevěsty ve svatební den skoro nemohou jíst), může to skončit katastroficky. Můžete mi věřit. 


www.etsy.com


Takže ještě jednou o povinnostech družičky:
1. Být nevěstě po ruce a pomáhat. 
2. Držet svatební kytku, kdykoli to bude nutné (třeba během podepisování). 
3. Dohlížet na doklady (raději tento úkol nesvěřujte ženichovi ani svědkovi).
4. Přebírat a schovávat dárky.
5. Předávat peníze dodavatelům. 
6. Stále komunikovat s moderátorem, aby všechno bylo podle plánu. 
7. Dohlížet na to, aby se dodržoval harmonogram.
8. Být připravena na jakékoli problémy.


Bude-li na svatbě koordinátorka, bude ten seznam mnohem kratší. V tomto případě bude družička nevěstě po ruce, pomáhá jí (třeba i na toaletě, má-li nevěsta nějaké moc velké a těžké šaty), ale neřeší organizační otázky, a proto stihne si svatbu užit. Pokud koordinátorka chybí, budete zodpovídat za všechno. I když peněžní otázky bude mít na starosti matka nevěsty a koordinaci fotografa s videooperátorem bude řešit otec ženicha, stejně budete pro nevěstu tou nejbližší osobou. Budete sedět vedle ní, proto, stane-li se cokoliv, obrátí se v prvé řadě na Vás. Buďte na to připravena a snažte se u každé situace se usmívat. Bude-li nevěsta mít více družiček, dohodněte se předem, která bude mít na starosti konkrétní věci, abyste v případě potřeby reagovaly rychle a družně. Ať jedna má na starosti peníze, další odpovídá za komunikaci s moderátorem, třetí za dárky. Hlavně abyste to měly předem promýšlené. Nejlépe se sejděte před svatbou, projděte si celý harmonogram a domluvte se. Můžete i trochu fantazírovat a vymýšlet si, co by se během svatebního dne mohlo stát, abyste pak nebyly překvapeny. Takhle to obvykle děláme my s kolegyněmi :)



http://dodoburd.com/gag-bridesmaid-gifts


A na závěr několik rad pro nevěstu: 
1. Rozhodnete-li se, že svatbu budete plánovat samostatně, raději pozvěte dvě-tři kamarádky, kterým pak stanovíte konkrétní úkoly.
2. Chcete-li, abyste během svatebního obřadu družičky a kamarádi ženicha šly před vámi (je to často vidět ve filmech), promluvte s ženichem a předem se dohodněte na tom, kolik párů budete mít, aby pak nějaká družička nebo kamarád nezůstal sám.
3. Předem si promyslete, která z kamarádek bude odpovídat za který úkol. Vy své kamarádky znáte, víte, čeho je která schopna. Vždy určete přesné termíny.
4. Nezapomínejte, že se jedná o Vaši svatbu. Kamarádky mohou překládat své nápady, ale pokud Vy něco chcete, neměly by do toho zasahovat a měnit něco podle sebe.
5. Nezvěte na zkoušku šatů všech deset kamarádek. Všechny máme odlišné představy a asi Vám nepomůže, když během zkoušky pět kamarádek řekne, že se jim šaty líbí, tři se zděsí, že nic horšího na vás nikdy neviděly a dvě se nedokážou rozhodnout. Raději tam jděte s jednou či dvěma, to bude lepší a jednodušší.



https://www.thesolemates.com


A poslední věc: považuje se za vhodné dát kamarádkám nějaký dárek za to, že Vám pomohly zorganizovat a přežit Váš svatební den. Může se jednat o nějaké maličkosti,třeba kosmetické taštičky nebo plyšáky. Ale může se jednat i o něco dražšího, zejména pokud kamarádky Vám opravdu moc pomohly. Záleží to i na vašich financích, ale v každém případě i malý dárek bude moc příjemný. 



https://www.gettingpersonal.co.uk/wedding-gifts/bridesmaid-gifts.htm

Žádné komentáře:

Okomentovat