úterý 11. října 2016

Svatba v zimě

Hlavní svatební sezóna pomalu končí, ale v poslední době se stále větší oblíbě těší svatby v zimě. Za prvé se jedná o docela dobrý způsob, jak ušetřit: ceny na svatební služby v zimě klesají a velký počet dodavatelů nabízí zajímavé slevy. Za druhé jarní a letní svatby už poněkud zevšednily a svatba v zimě tak může být originálnější a zajímavější, stačí zapojit trochu fantazie a vynaložit patřičné úsilí :)

Takže pár slov o zimní svatbě ode mne :)


foto: http://www.konarik.info/

Je v podstatě jedno, zda jste zimní období pro konání svatby zvolili záměrně, nebo jestli vaše volba byla ovlivněna nějakými důležitými okolnostmi. V žádném případě si nemyslete, že vaše svatba bude horší, než ty, co se pořádají v létě. O zimních svatbách existuje spousta stereotypů, ale ve skutečnosti je všechno úplně jinak: svatba v zimě může být o hodně zajímavější, veselejší, a hlavně originálnější. 

Začneme od začátku. 

Zní to asi trochu překvapivě, ale zimní svatby nabízejí velký prostor pro dekorace. Zkuste zadat do vyhledávače "dekorace pro zimní svatbu" a dostanete obrovské množství krásných fotek s těmi nejneobvyklejšími nápady. Jelikož květiny jsou v zimě dost drahé, dekoratéři sahají po nejrůznějších alternativách: mohou to být šišky, vánoční věnce, smrkové větvičky, vánoční ozdoby. Všechny tyto prvky dodávají svatebním dekoracím na zajímavosti, zejména ve srovnání s letními svatbami, kde dekoratéři se opírají především o květinovou výzdobu. 
Navíc pro zimní svatby (zejména tam, kde sníh v zimě není ničím neobvyklým) se častěji používají sytější barvy: pokud je všechno kolem bílé, musí se dodat nějaký barevnější akcent. Dost často se jedná o "vánoční" kombinaci barev, tedy o zelenou a červenou. 

Další oblíbena barevná kombinace: modrá a stříbrná či zlatá. 

http://www.weddingomania.com

http://theboltonhome.com

Skvělým doplňkem se mohou stát svíčky a nejrůznější svítící řetězy. Příjemné tlumené světlo vykouzlí útulnou atmosféru, a pokud se vám podaří najít místo na hostinu s opravdovým krbem, tak máte vyhráno. 
http://newhouse-farm.com
ttps://designingamainewedding.wordpress.com

Ovšem, pokud nemáte syté barvy zrovna v lásce, nikdo vás do toho nenutí a můžete klidně použít i jemnější odstíny. Ale budeme upřimní: sytější barvy vypadají v zimě stylově a krásně. 

http://catalina-wedding.ru/

Syté barvy by se měly promítnout i do šatů družiček i samotné nevěsty. 
https://www.tulleandchantilly.com



http://www.vponsalewedding.co.uk/


V zimě se mimochodem více hodí šaty z těžších látek, jako například samet. Na místě budou i dlouhé rukávy. 

http://somethingturquoise.com/



Kamarádi ženicha se mohou také obléknout teple a stylově, třeba do stejných svetrů. 



http://www.tweedtelegraph.com

No a teď konečně o tom nejzajímavějším: o nevěstě. Pravdou je, že svatba v zimě vyžaduje mnohem více úsilí, než ta letní: kromě šatů bude nevěsta potřebovat i něco teplejšího. S botami je to také poměrně komplikované. Ale i zde se dá najít spoustu zajímavých řešení, a nemusejí přitom bůhví kolik stát. 
Začneme u šatů. Zimní šaty můžou, ale nemusejí mít rukávy. A navíc je zde větší výběr látek oproti těm pro letní období. Co třeba tyhle šatičky:
http://cheapbatik.com/


Anebo šaty princezny Maximy (jistě se na ni pamatujete z příspěvku o svatebních šatech princezen):

Podle mého názoru je to ideální varianta svatebních šatů v zimě. Mimochodem princezna se vdávala 2. února. 

Pokud ale dáváte přednost něčemu jemnějšímu, vždy si můžete zvolit krajkové šaty. 

http://nafdress.com/

Klidně můžete zvolit i variantu s krátkými rukávy nebo i bez nich: nebudete přece celý den trávit venku :) 

Každopádně ale budete potřebovat nějaký svršek, zejména máte-li v plánu focení venku. 
Můžete volit z velkého počtu možností: kožešinová pelerína, krásný kabát, plášť... 


http://www.weddingdressesilove.com/



http://www.centralparkvintage.com/


http://womanadvice.ru/



http://whathappensnext.typepad.com


http://www.fabmood.com/

http://www.fabmood.com/




Jak je vidět, existuje spousta nejrůznějších variant, stačí si vybrat :)

Bez svatební kytice se nevěsta obejde jen stěží, ale i zde se nabízí hodně zajímavých řešení. Mezi nejpopulárnější květiny v zimních svatebních kyticích patří růže a kaly. Můžete k ním ale dodat třeba hypericum, šišky, křišťály. 

http://www.fiftyflowers.com/



http://www.fiftyflowers.com/

http://www.stylemepretty.com/


V poslední době se stále častěji objevují svatební kytice bez živých květin. A vypadají úchvatně. 

www.silkblooms.co.uk


Co se týče hostiny v zimě, i zde se dá zapůsobit. Za prvé jídlo v zimě musí být sytější. Za druhé můžete pohrát s horkými nápoji. Místo obvyklého šampaňského na uvítanou přichystejte pro hosty svářené víno, punč nebo horkou čokoládu nebo punč. A do candy baru přidejte kromě perníčků a cukroví i horkou čokoládu nebo kakao. I svatební dort se bude těšit velkému zájmu, ať už vyberete jogurtový krém, nebo něco sladšího. Uvažte, že v létě s tím jsou mnohém větší potíže: když je horko, hosté nemají moc hlad, těžká jídla jím nechutnají, dort by chtěli jedině lehký a ne moc sladký... A nakonec spousta jídla zůstane na talířích takřka netknutá. V zimě je to všechno úplně jedno: ať už zvolíte k jídlu cokoliv, bude všem chutnat :)

http://weddbook.com/



http://www.cakecentral.com/

Doufám, že se mi podařilo vás přesvědčit, že zimní svatba může být stejně krásná a originální, jako ta letní či jarní, záleží jen na vás a vaší fantazii! 

No a nakonec pár rad:

1. Naplánujte větší časové úseky pro dopravu. V zimě je doprava složitější, trvá déle a proto budete potřebovat více času, abyste se přesunuli z jednoho místa na druhé. 
2. Pokud je to možné, uspořádejte obřad i hostinu na jednom místě, případně někde poblíž. Ušetří vás to trablů s dopravou. I hostům to značně usnadní život. 
3. Pokud plánujete focení venku, zajistěte, aby po návratu na vás a vaše hosty čekaly horké nápoje. Svařené víno, čaj či horká čokoláda - cokoliv, co vás zahřeje. 
4. Mimochodem, skvělý nápad je vzít si pár termosek se svařákem nebo horkým čajem s sebou na focení. Hodit se budou i nějaké horké plněné taštičky či jiné občerstvení - v zimě mají lidé pořád hlad :)
5. Teplé boty! Pokud plánujete focení venku (a je jedno, jak dlouhé bude), přezujte se do teplejších bot. Nemusejí to být nutně drahé kozačky v barvě šatů, stejně pravděpodobně nebudou pod sukní vidět. Ale vy přitom nezmrznete a neonemocníte hned po svatbě. To samé se týká všech hostů, kteří se s vámi na focení vydají. Zejména družičky by na to neměly zapomenout! 
6. Focení v zimě naplánujte na dřívější dobu kvůli světlu. Máte-li obřad až odpoledne, raději se vydejte na focení ještě předtím, abyste se pak nemuseli fotit ve tmě. 
7. Jasně, v zimě bývá zima a sníh a vítr a cokoliv dalšího, co k zimě patří, ale víte o tom dopředu a počítáte s tím. Je to mnohém lepší, než se vzbudit ráno ve svatební den, řekněme, uprostřed srpna, a zjistit, že venku je +10 a prší. 

Snad už souhlasíte, že i zimě se dá uspořádat krásnou a elegantní oslavu :) Konec konců i naše oblíbenkynině Popelka se vdavala v zimě a vůbec jí to nevadilo :) 


www.kino.de

1 komentář:

  1. Já jsem se vdávala před měsícem a upřímně jsem z toho měla velký strach. Nikdy jsem nebyla na žádné zimní svatbě, ale všechno proběhlo naprosto parádně. Dokonce to vyšlo tak, že byl zrovna sníh, tak máme krásné zasněžené fotky. Svatba v zimě má něco do sebe. Kdybych nebyla těhotná, tak na svatbu tak nespěcháme a brali bychom se jako všichni v létě. Měla jsme půjčené krásné svatební šaty a kožich, takže mi zima nebyla. Koupila jsem si nádherný náhrdelník , půjčila jsem si starou modrou sponu do vlasů, takže jsem měla něco starého, modrého, půjčeného a nového :-) .

    OdpovědětVymazat