pátek 29. ledna 2016

Svatební tradice




V poslední době se na naši agenturu stále častěji obracejí páry, které hned ze začátku říkají, že nechtějí během své svatby žádné svatební tradice. Ale podle mého názoru, obejít se vůbec bez tradicí asi nebude tak snadné. Je to dané samotnou podstatou svatby. Je však jen na vás, které tradice si zvolíte, co z velkého výběru nejen českých svatebních zvyků si ponecháte. Velký počet smíšených párů mezi našimi klienty nás vedl k tomu, že jsme začaly kombinovat ty nejkrásnější svatební tradice od různých národů. A i když máte rýze český pár, nic vám nebrání v tom, abyste na své svatbě použily nejen české, ale i další zajímavé svatební tradice. Určitě tím zaujmete své hosty, bude to něco nového a ne tak okoukaného jako třeba rozbíjený talíř. 
Takže začnu tady vykládat o nejrůznějších svatebních zvycích, které se budou hodit skoro pro každou svatbu, bez ohledu na národnost, věk nebo vztah ke tradicím. 

První a asi nejoblíbenější u současných nevěst tradice k nám dorazila z Anglie a v angličtině zní: "Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence in her shoe". 
Jde o první řádky staré anglické básně, která nevěstě ukládala, co má mít o svatebním dnu na sobě. Jednoznačný výklad každého řádku bohužel chybí. Kniha z roku 1898 pojednávající o anglickém folkloru, například, uvádí následující výklad: "Něco modrého, jak nám vysvětlili, je obvykle podvazek. Tento prvek má zvláštní význam v některých svatebních rituálech, například, v sundávání podvazku z nevěsty. Navíc něco starého a něco modrého by mělo chránit nevěstu před uhranutím. Jelikož uhranutí je obvykle spojeno s neplodností, váže se k tomu i další část básně: něco půjčeného je obvykle sukní půjčenou od ženy, která již porodila děti. Takováto sukně by měla nevěstu před neplodností ochránit". 



Samozřejmě, že od doby, kdy byla tato báseň napsána, uplynulo už hodně času a význam většiny řádků se změnil. Avšak samotná tradice, která nevěstě předepisuje mít v den svatby na sobě něco nového, něco starého, něco modrého a něco půjčeného, zůstala a je stále velice oblíbená, v neposlední řádě i díky spoustě filmů. Poslední část, týkající se šestipencové mince, se obvykle vypouští, i když to není zrovna správně, vždyť se jedná o finanční blahobyt nové rodiny. Mince už nemusí být šestipencová, a ani ji nemusíte dávat do levého střevíčku, stačí hodit nějakou minci do kabelky nebo si ji nechat všít do svatebních šatů. 



Něco starého v naší době poukazuje na spojení nevěsty s její rodinou, na její respekt vůči svému původu. Nejlépe by se mělo jednat o nějaký rodinný šperk, nebo například o závoj, ve kterém se vdávala maminka či babička. 

Něco nového je obrazem nové rodiny. Jelikož si nevěsta před svatbou kupuje hodně nových věcí, třeba šaty, střevíce, závoj, s novým opravdu žádný problém nebude. 

Něco půjčeného by mělo pocházet od kamarádky, která je šťastně vdaná. Takhle se pry přenáší část štěstí kamarádky na nevěstu. Může to být nějaký šperk, nebo, třeba, kabelka. 

Modrá barva symbolizuje čistotu, lásku a věrnost. Pokud nevěsta má modrou barvu ráda, může ji zvolit za jednu z barev svatby. Potom nebude problém uvázat modrou stuhu na kytku nebo obout si k bílým šatům modré střevíčky. 



Pokud ale modrou zrovna nemusíte, tak vystačí jen nějaký schovaný detail. Velké oblibě se těší modrý podvazek nebo modrá stužka, našitá na sukni.

V Anglii se stále populárnějšími stávají tyhle špendlíky:

http://www.notonthehighstreet.com

Tento nápad dostala jedna družička, která se rozhodla, že takhle originálně obdaruje nevěstu. Dala dohromady všechny prvky: stará mince, nová podkova, modré srdce a zapůjčené perličky. A všechno je to navlečeno na špendlík, který se odjakživa považuje za talisman proti uhranutí. Podle mne, je to skvělý nápad! Tento špendlík můžete dat na sukni nebo na jednu ze spodniček.
Takže družičky, mějte tuto ideji na paměti, byl by to skvělý dárek pro každou nevěstu. Špendlík si můžete objednat přes internet, nebo si ho můžete vyrobit sama.


1 komentář:

  1. U nás doma je třeba taková tradice, že si nevěsta musí sama udělat část dekorace na svatební hostinu. Jako manželka s tím měla docela problém, samozřejmě se jí nechtělo a ono co si budeme povídat, koordinátorku jsme neměli, tak jsme toho řešili poměrně dost. Ale nakonec udělala takové drobné dekorace z háčkovací příze, takže si myslím, že se s tím poprala více než bravurně. :)

    OdpovědětVymazat